Blir enkeltjournalisten hovedperson i fremtidens journalistikk? Eller overflødig? Det var temaet på årets konferanse om nettjournalistikk, NONA13.
Opprinnelig publisert på BM-Bloggen
Foto: Tatt av Cecilie Staude på konferansen og delt på Twitter
– Jeg er et levende eksempel på at det lønner seg å bygge seg selv opp som en personlig merkevare, sa Silje Pedersen på den årlige konferansen til Norwegian Online News Association, 5. juni 2013. Pedersen er moteredaktør i KK, men også blogger, tvitrer og ivrig bruker av Instagram – og overalt kaller hun seg MoteSilje.
Temaet på konferansen var “Nye journalistroller”. Skal journalister bygge egen merkevare uavhengig av etablerte mediehus? Det mener i hvert fall Pedersen, og på konferansen fikk hun støtte fra høyskolelektor Cecilie Staude, som holdt foredraget «Slik bygger du deg selv som merkevare i sosiale medier».
Merkevarebygging gjelder nemlig mer enn mote. Bylinebildene vokser i nett og papir. Samtidig er norske journalister aktive på Twitter, hvor de debatterer saker, mottar tips og bygger opp seg selv. Da jeg fortsatt gikk på journalisthøyskolen, var det bloggen som skaffet meg mitt første vikariat, og jeg fikk skryt i timen fordi jeg hadde lykkes i å bygge egen merkevare. Nå har personlig merkevarebygging kommet på pensum i faget media allerede på videregående skole.
Det handler ikke (bare) om at journalister egentlig vil bli kjendiser. Journalist-branding er i stor grad en konsekvens av et arbeidsmarked preget av korte vikariater, frykt for oppsigelser og journalister som jobber frilans fordi de må. For selv i dette pressede arbeidsmarkedet kan gode skribenter, fotografer og nyhetsjegere bruke internett til å publisere uten redaksjon.
Evnen til å klare seg uten redaksjon gjenspeiler også journalistenes rolle innenfor redaksjonene – spesielt i nettaviser. Journalistene finner informasjon, intervjuer kilder, fotograferer og redigerer bilder, korrekturleser og publiserer helt selv – før redaktøren har fått med seg noe som helst. Og det fungerer, ifølge Arve Bartnes, som var på NONA-konferansen for å snakke om Dagbladets live-dekning på nett.
Rolleforvirringen fungerer for mediehusene, men den forvirrer journalistene. For hva er egentlig arbeidsbeskrivelsen til fremtidens journalister? For å sitere konferansens program:
Blir tradisjonelle medier plattformer for individuelt talent? Får vi mediehus uten egen stab, med individuelle stjerner på frilanskontrakter? Eller er det stikk motsatt?
For kanskje vi snart ikke trenger journalister i det hele tatt. For noen er journalistrollen allerede endret til en slags byline-løs under-redaktør som klipper sammen info fra lesere, pressemeldinger, andre aviser og sosiale medier. Mediehus oppfordrer leserne til å sende inn bilder og tekst selv. Algoritmer kan for lengst redigere forsider – det har Trapit og paper.li vist. Verktøy som Storyful og Storify setter sammen multimediafortellinger basert på innhold fra sosiale medier.
Snart kan roboter til og med ta over en del av skrivingen. Da er det ikke så mye igjen av journalistrollen.
– Jo da, det er det, mente Richard Sambrook.
Sambrook, dagens key note speaker, er direktør for Cardiff School of Journalism, med 30 års erfaring fra BBC. Hans budskap var tydelig: det viktigste i journalistrollen er uforandret.
Journalistens jobb er fortsatt å samle informasjon fra ulike kilder, sjekke fakta og sette ting i sammenheng, ifølge Sambrook: ”Verden har mer informasjon, og ferdigheter som samling, vurdering, redigering og produsering blir derfor mer verdifulle, ikke mindre.”
Leserne har alltid samlet sett visst mer enn den enkelte journalist. Forskjellen er at de nå lettere kan publisere selv. Det innebærer ingen grunnleggende endring i forholdet mellom journalist og kilde – samtalen skjer bare over internett i stedet for over en øl.
Derfor er journalistenes merkevarebygging en indirekte form for kildepleie. Profiler i sosiale medier gir leseren et innblikk i hvem mediefolk er. Det gir både økt tillit og flere kanaler for kommunikasjon mellom kilde og journalist. Journalister som oppfører seg dårlig, kan få kjeft direkte i sosiale medier. Konfliktene trenger ikke lenger være mellom leser og mediehus via PFU – de kan gå leser vs. enkeltjournalist via sosiale medier.
Har du bygget opp en personlig merkevare uavhengig av et mediehus, kan du også miste den helt selv.
OM NONA:
Norwegian Online News Association er en organisasjon for de som jobber med nyheter på nett: journalister, redaktører, bloggere, redigerer, programmere og så videre. NONA gir «netthodene» et møtested ved å arrangere flere debatter og faglige treff i året, inkludert en årlig heldagskonferanse. Oppdateringer fra konferansen ble samlet med Storify her.
Les også: