According to Julie

Facebook er ikke dødt, bare kjedelig

6 Comments

For tenåringer er Facebook blitt som epost: nyttig, men kjedelig.

Først publisert på BM-Bloggen. Jeg har altså blogget på jobben, for jobben. Kan jeg kalle meg proff blogger?

to login or logout«Facebook er ikke kult lenger.» Det var forklaringen Blake Ross ga, da han sluttet i jobben som Director of Product for Facebook. Kanskje han bare tullet, men kanskje det var litt alvor i det også. Facebook innrømmer selv at de mister unge brukere til andre plattformer, for eksempel Instagram – ikke rart Facebook nå har kjøpt denne tidligere konkurrenten. ”The age of the brag is over”, skrev teknologimagasinet The Verge i mars. De mener at det rett og slett ikke er kult å skryte av seg selv og dele private detaljer på internett lenger.

I dag vil tenåringene heller legge ut bilder med Instagram, sende bilder med Snapchat eller til og med tvitre – de vil bare ikke bruke Facebook. Mister Facebook status som det viktigste sosiale nettverket?

Teknologijournalister og bloggere ser ut til å tro at de blir eksperter på ungdomskultur av å ha én samtale med én tenåring, og debatten har derfor vært preget av mangel på fakta. Nå har statistikk fra Pew Research Center ved Harvard gitt oss noe mer håndfaste tall for unge mellom 12 og 17 år. Deres tall er fortsatt basert på under 1000 respondenter, alle fra USA, men intervjuene med fokusgrupper gir interessante perspektiver. (Hele studien ligger her i PDF. ) Ser vi på tall fra TNS Gallup i tillegg, blir konklusjonen følgende: ro ned.

Det er ingenting som tyder på tenåringer har sluttet å dele bilder av seg selv og frokosten sin på internett. Og til tross for at de sier de ikke liker Facebook, blir de værende der likevel.

Facebook dominerer de andre plattformene fullstendig, målt i antall brukere. Nettstedet ønsker å være det ultimate altoppslukende sosiale nettverket, og de har i stor grad lyktes. Det er nettopp fordi Facebook er det mest omfattende sosiale nettverket, at det nå blir mindre populært hos de yngste.

Facebook er nemlig blitt en forlengelse av virkeligheten. Virkeligheten har mødre som trenger seg på, eks-bestevenninner som baksnakker, overlegne folk som er mer populære enn deg og reklame overalt. Det har Facebook også.

70 prosent av respondentene i Pew-undersøkelsen er venn med foreldrene sine på Facebook, og 30 prosent er venn med lærere.  De færreste gidder å dele Facebook-vennene sine inn i grupper med større eller mindre tilgang til informasjon. Vil de dele noe med en mindre gruppe, bruker de heller andre digitale plattformer som Instagram eller Twitter, hvor de har færre følgere.

I fokusgrupper klager tenåringene over hvor mange voksne som bruker Facebook. Men det er ikke aktuelt å logge seg av for godt – da går man glipp av for mye viktig informasjon.

Facebook har altså blitt som epost. Det er ikke spennende, og mange synes ikke engang det er hyggelig. Men det er fortsatt nyttig, og det vil det fortsette å være til det kommer et reelt alternativ. Foreløpig er det nemlig ekstremt upraktisk å arrangere fest via Snapchat.

Eller for å sitere en 15-årig amerikansk jente i en fokusgruppe:

Honestly, Facebook at this point, I’m on it constantly but I hate it so much.”

 

Les også: Det eneste du trenger å vite om Facebook – en bloggpost fra gamle dager, eller 2007

6 thoughts on “Facebook er ikke dødt, bare kjedelig

  1. Pingback: Facebook vs. Facebook users | According to Julie

  2. Pingback: XKCD sums up most of the tech blog posts I’ve ever wanted to write | According to Julie

  3. Pingback: I guess I’m a social media expert | According to Julie

  4. Pingback: Social media make digital natives more social – not less | According to Julie

  5. Pingback: Gjesteblogger hos NRK Beta | According to Julie

  6. Pingback: Hei nye norske lesere! | According to Julie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s