According to Julie

Hvordan kjøpe sko til West Coast Swing

1 Comment

Jeg har fått en del spørsmål om hva slags sko man kan bruke til å danse West Coast Swing, og nå skal jeg svare på det.  Here’s the English version. (Den engelske versjonen er mer oppdatert enn den norske.)

(Lesere som ikke danser west coast swing, bør absolutt prøve det. Men jeg blir ikke lei meg om dere ikke leser om skodetaljene helt ennå.)

I Oslo kan du ikke gå inn i en butikk og spørre etter WCS-sko – med mindre noe har forandret seg drastisk i løpet av de siste ukene. Si du trenger:

 • myke sko så du kan rulle gjennom føttene
 • såle i semsket skinn – gummi, plast og veldig mye annet vil være for glatt eller ikke glatt nok. (Merk at mange ballettsko bare har delvis semsket såle.)
 • hælhøyde som er maks en “cuban heel”. Det varierer litt nøyaktig hvilken hælhøyde danseskomerker regner som cuban, men det viktige er at den bred og ikke for høy (jeg elsker høye hæler, men ikke til West Coast Swing), selv om skoen ikke er flat. Ikke kjøp sko med tynne hæler til West Coast Swing.
  Med denne beskrivelsen kan du finne WCS-sko. Det vil sannsynligvis ikke stå “West Coast Swing” på kvitteringen, men det viktigste er at det funker.

Dette gjelder både gutter og jenter, men gutter som blir nervøse av tanken på hæler kan få gå i flate sko til de venner seg til tanken. (Hæler i denne sammenhengen trenger ikke heve deg noe høyere enn vinterstøvler gjør, men hæler hjelper deg å få riktig holdning.)

Bildet øverst er et eksempel på typiske West Coast Swing-sko for jenter, og det er disse skoene jeg selv bruker mest for tiden. De er fra Supadance, og jeg kjøpte dem fra Duodance i London.

Skoene trenger ikke ha stropper. West Coast Swing-sko kan også se sånn ut:

  Gutter danser stort sett i lukkede sko, men jeg har hatt flere par med lukkede sko for jenter, laget basert på designet til guttesko. Ikke vær redd for å prøve guttesko med andre ord, så lenge de tilfredsstiller kriteriene over.
   Se også i barneavdelingen. Ofte vil det vi kaller swingsko selges som “barnesko” – fordi voksne damer danser jo ikke uten stillethæl liksom. Det engelske danseskomerket Freed har

en del såkalte barnesko

  som går opp til størrelse 39, og jeg hører rykter om at Doda har tatt inn noen av dem.
  Et alternativ er “teacher shoes for ballet”. De har en litt lavere hæl, men er fortsatt myke med riktig såle. De vil også fungere som treningssko, men vil ikke se ut som WCS-sko. De kan for eksempel se sånn ut:

Det er også veldig greit å ha et par myke jazz sko til trening, men sørg for at de har semsket såle, så du spinner på samme måte som med WCS-sko. Her er et eksempel som selges i Norge.

I Oslo kan du handle dansesko på LaDanse eller Doda. Begge ligger i Kristian Augusts gate.

Det er også mulig å finne fine sko til West Coast Swing fra Ninas Dansesko i Tønsberg. Nina danser West Coast Swing selv, og det hender hun selger sko på events.

Og husk: Gå heller litt ned i størrelse fremfor litt opp. For store dansesko fungerer ikke, men for små dansesko vil utvide seg.

Og forresten: Da jeg selv jobbet hos LaDanse, skrev jeg om dumme ting kunder i dansebutikker sier. Ikke si sånt som dette.

Advertisement

One thought on “Hvordan kjøpe sko til West Coast Swing

 1. Pingback: How to buy West Coast Swing shoes in Norway | According to Julie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s