According to Julie

Hva skjedde med de norske bloggerne?

3 Comments

blogg vs twitter

I år som i fjor har jeg vært jurymedlem i Tordenbloggen. Det vil si at jeg, som "en av Norges beste bloggere", har sendt inn en toppliste med mine ti favorittblogger. Jurymedlemmenes liste danner grunnlag for kåringen av toppbloggerne 2010.

Dette var vanskelig. I fjor var det vanskelig fordi jeg først og fremst var i en engelskspråklig verden på nett. I år var det vanskelig fordi Twitter har tatt over store deler av min blogglesetid  – og tilsynelatende andres bloggskrivetid. De har nesten sluttet å oppdatere, og jeg er mindre oppdatert på det som skrives.

Jeg ville at min liste skulle inneholde gode skribenter som skriver jevnlig om varierte og interessante temaer. Alt for mange av mine gamle favoritter har nesten sluttet å skrive faktiske bloggposter. De tvitrer, og de legger ut tekster de har skrevet andre steder. Bloggen har blitt en "les mer" bak twitterprofilen. Eller en integrert del av en nettpersonlighet som finnes på Twitter, Facebook og gjerne en eller annen form for geolokasjonstjeneste.

Det er ikke noe galt i det i seg selv, og jeg merker det i min egen blogging. Det er raskere å tvitre enn å blogge (spesielt hvis jeg ikke er hjemme), så korte "les/hør/se dette"-anbefalinger publiseres på Twitter fremfor på bloggen. Jeg får respons på bloggposter på Twitter og Facebook fremfor i kommentarfeltet, så da ber jeg like greit om råd på Twitter eller Facebook i stedet for på bloggen.

Men på bloggen har jeg plass og tid. Det er ikke alt som kan sies på 140 tegn. Det er ikke alt som har gått ut på dato bare fordi det er kommet tilstrekkelig mange nye tweets som har skjøvet min tanke ut av skjermbildet til leserne mine. Og for å sitere Eirik Newth:

Twitters brukergrunnlag er smalt, systemet er lukket og ustabilt så det holder, og samtalene har en tendens til å bli veldig interne og preget av farsotter drevet av “retweets”.

Sitatet er fra en bloggpost om nettopp denne overgangen fra blogging til tvitring. Eirik siterer en artikkel i The Economist som blant forteller at det har skjedd en tilsvarende utvikling i Indonesia, og han forteller om egne erfaringer:

Det er så mye lettere å slenge ut en peker i en tweet enn å blogge den, at Twitter i praksis har drept kortpostingene i denne bloggen. Dermed bidrar jeg til en trend som nevnes i Economist-artikkelen: bloggpostinger blir stadig lengre. Nei, jeg syns i grunnen ikke det er en udelt bra ting. Det gjør denne bloggen tørrere enn den var før, og fører til at jeg publiserer godbiter i et nettsamfunn med mange begrensninger og ulemper.

Jeg ville blogge om bloggposten da Eirik publiserte den, men så ble det en Twitter-melding i stedet. Typisk.

Men siden det straks er advent, siden Tordenbloggen forhåpentligvis gir meg tips om nye favorittbloggere, og siden @martinemonster ønsket seg dette i fjor (hun sa i hvert fall det da vi stod i kø utenfor Rockefeller og gledet oss til Regina Spektor):

Årets julekalender skal være en leseliste over gode norske bloggere.

Ikke nødvendigvis de beste og absolutt ikke rangert, men bare folk dere burde vite om, i tilfelle dere ikke allerede gjør det.

3 thoughts on “Hva skjedde med de norske bloggerne?

 1. Ser fram til resten av julekalenderen (første luke var jeg vel en av de første i Norge til å åpne, så… 🙂
  Ellers har jeg i det siste oppdaget en annen massiv bloggtidstyv – yrkesskriving. Har for tiden mange og varierte skriveoppdrag, og erfarer at det blir lite tid, samtidig som de beste ideene rimeligvis blir brukt på saker som gir smør på brødet.

 2. For min egen del stemmer det forsåvidt at bloggen min har blitt en integrert del av en nettpersonlighet som også finnes i andre sosiale medier, selv om jeg ikke er på Facebook lenger.
  Det stemmer også at jeg heller kvitrer “les/hør/se dette”-anbefalinger og korte kommentarer enn å blogge dem. Dette har ganske riktig ført til en noe lavere oppdateringshastighet på bloggen enn jeg tidligere har hatt.
  Imidlertid er jeg ikke sikker på at det bare er en dårlig ting. Joda, jeg blogger sjeldnere enn før, men de sakene jeg dropper å blogge om, er kanskje ikke så godt bloggmateriale i utgangspunktet. I noen tilfeller er de strengt tatt for allment kjent til at det er noe stort poeng i å blogge om dem. I andre tilfeller er mine tanker rundt temaet for lite originale eller rett og slett for lite gjennomtenkte. Atter andre ganger har jeg rett og slett ikke tid til å skrive en ordentlig gjennomtenkt og gjennomarbeida bloggartikkel.
  Sånn jeg ser det, har Twitter ført til at jeg har fått luka vekk en del av pausefyllet på bloggen. Jeg skal ikke påstå at de bloggartiklene jeg faktisk skriver er blitt så voldsomt mye bedre, men leserne slipper i hvert fall å navigere seg gjennom en masse uoriginale, dulgt tenkte og litt for hurtig skrevne innlegg når de er innom bloggen.

 3. Pingback: Back to the weblog « According to Julie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s