According to Julie

Kosmetisk kirurgi

3 Comments

Min første reaksjon til temaet kosmetisk kirurgi – rent kosmetiske endringer av friske mennesker – er: “nei”. Ikke “NEI! Aldri! Uakseptabelt og forkastelig!”, men “nei”. Dagens Næringslivs D2 skrev om plastisk kirurgi i dag. Det er en ganske balansert artikkel, om hvordan nordmenn kjøper kosmetisk kirurgi stadig oftere, at teknologien er blitt langt mer avansert, og at det er delte meninger om skjønnhetsidealer er uforanderlige eller resultat av endringer i moten.
Jeg leser, og jeg begynner å lure på hvorfor jeg ikke liker kosmetisk kirurgi. Når jeg påberoper meg å kunne være politisk motstander av alt jeg bare ikke liker, innebærer det at jeg må begrunne hvorfor jeg ikke liker noe. I hvert fall overfor meg selv.
Jeg kan ikke forsvare hudpleietimer og designundertøy og så fordømme kosmetiske inngrep fordi det er overdådig, jålete luksus. Selv om det er det. Og det er ikke akkurat slik at pengene som i dag brukes på silikonpupper, ellers ville blitt sendt til fattige barn på den andre siden av verden. De ville heller blitt brukt på mer hudpleietimer og designundertøy (altså noe jeg er politisk for, men det er nok ikke et godt argument i seg selv…)
Jeg kan heller ikke si som jeg gjør med for eksempel narkotika eller dumhet på fly: “Det er i teorien ens eget valg, men dessverre berører det alltid andre. Dermed forbyr jeg det med belegg i Kardemommeloven.” Enn så lenge tror jeg nemlig staten slipper å betale for vedlikehold av silikonpupper. Man kan kanskje problematisere det at legers ekspertise brukes til å utvikle mer “naturlige” rynkefrie ansikter fremfor å kurere kreft, men jeg synes det argumentet er litt søkt. Ikke mye, men litt.
Jeg ville ikke selv vært fornøyd hvis en del av kroppen min ikke egentlig var kroppen min, men jeg kan ikke akkurat påtvinge den tankegangen på noen.
Akkurat i det jeg lurer på om jeg må revurdere mitt “nei”, blir jeg reddet av Wenche Steen, daglig leder i Hud og Hårklinikken.
Hun sier: “Jeg har aldri tatt en plastisk operasjon, bortsett fra det alle gjør da. (…) Jeg synes nesten aldri jeg kommer over noen som har naturlig pene pupper.”
Så forklarer den australske kirurgen Daniel Fleming “Det som ser naturlig ut for dem [hans kunder], er det forstørrede utseendet. Man ser ikke naturlige bryster i bladene lenger.”
Jeg beklager, men dette liker jeg ikke. “Æsj, nei.” Jeg kan ikke fordømme enkeltpersoner som velger kosmetiske inngrep, men et samfunn der man ikke er pen før man har betalt for det, er bare fælt.

3 thoughts on “Kosmetisk kirurgi

 1. Hei
  Jeg har også vanskelig i å fordømme enkeltpersoner i noe som jeg oppfatter som et strukturelt problem i forhold til uopnåelige skjønnhetsidealer og en feilsluttning i forståelsen av det naturlig feminine.
  Men jeg er ikke rammere enn at jeg synes enkeltmenneskene her også har diverse ansvar ovenfor andre i sin nære krets og da særlig barn som relaterer til dem.
  Jeg ville vært forsiktig med å fordømme en mor som tar plastisk kirurgi. Men jeg har ingen betenkninger med å påstå at hun er med på å opprettholde og videreføre en kultur der (stort sett) kvinner legger seg under kniven for å se “naturlige” ut for menn.
  Alle har et personlig ansvar.
  Men fordømmelse får sjeldent folk til å forandre mening. Så jeg har fremdeles mest tro på allmenn folkeopplysning med de grelle realitetene og lite annet.

 2. Martine Votvik – Jeg er helt enig – både i at man bør tenke over eksempelet man setter og at fordømmelse av enkeltmennesker ikke hjelper. Nettopp derfor syntes jeg det var bra at artikkelen stort sett bare påpekte realitetene. Når jeg leser om lydene i operasjonsstuen for fettsuging – surkling av fett og kommentarer fra legen om hvor mye mer pasienten burde operere seg – gjør det mer inntrykk enn en kommentarartikkel som fordømmer de som opererer seg.
  Du har forresten æren (?) av å ha skrevet denne bloggens kommentar nummer 400.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s